Inspirationsmöte Segmons Folkets Hus 1 oktober 2008.

Segmons Byaråd och Hela Sverige ska leva (HSSL) inbjöd till inspirationsmöte, ett trettiotal personer hade mött upp i Segmons Folkets hus denna oktoberkväll.
Inte bara från Segmon utan även grannorter som Borgvik, Slottsbron och Liljedal fanns representerade. Även från Gunnarskog och Lysvik fanns det besökare. Värmlands kooperativen och Svedbank fanns också på plats.
Ämnet för kvällen var ”Vi samlar lokalt kapital”

Från Gunnarskog kom det besökare
samt till höger Ingela och Rolf från segmon

Vilket betyder att vi vill försöka och informera och inspirera andra till att se vad man kan göra i sin hembygd samt att låta det kapital som vi alla har i både fonder och på besparingar på konton ”arbeta i hembygden ” i stället för att användas på andra ställen ute i världen.

Inledde kvällen gjorde Hans från Segmon som berättade att vi förlorade vägen genom samhället när motorvägen invigdes i mitten av 90-talet och ca 11 000 fordon inte längre åkte genom samhälle. Då försvann även grillkiosken och sedan, några år senare lades konsum ner. En månad senare öppnade vi en lanthandel vilken fanns kvar i dryga 2 år innan konkursanmälan inlämnades.
Fastigheten såldes sedan till en person från Säffle som fortfarande äger huset.
Grillkiosken hade också varit öppen några månader under år 2000 innan ägaren skulle bygga om, men den öppnade aldrig igen. Nu är den byggnaden riven.

Från Lysvik och från Segmon fanns besökande

Skolan försvann nu efter VT 08 så det ser inte ljust ut för orten.

Men vi har julgranen kvar, vilken föreningarna i Segmon gått samman om att införskaffa belysning och blir sponsrade årligen med gran, transport och uppsättning.
I januari 2003 anordnades en Inspirationskväll med inbjuden inspiratör ”Uffen” Redhe från Dala Floda, här fick vi lite tips på hur man kunde söka pengar ur olika fonder etc.
Vi lärde oss ganska mycket denna kväll, tydligen för sedan 2003 har vi ”dragit” in ca 2,3 miljoner till bygden, mycket av pengarna har kommit från Arbetsförmedlingen till personer som varit anställda i olika projekt, genom sk. särskilt anställningsstöd (SAS) samtidigt har ju dessa personer utfört ett arbete som förmodligen inte skulle blivit utfört annars.
Positivt är också Att Folkets hus nu levt upp igen och vi måste se till att hålla detta levande samt att den så positivt omtalade och trevliga Musikfestivalen som arrangerades i mitten av augusti kan fortleva vidare.

Invånarantalet ökade under 2007 med 15 personer, positivt när det totala antalet minskar i kommunen. Den största ökningen finns i tätorten.
Det föddes 14 nya barn i området under 2007. Mest ute på ”Landsbygden”

 


Liljedal och Swedbanks representanter


 

Ulla Herlitz, Styrsö för kvällen representerande Hela Sverige Ska Leva (HSSL) fortsatte med att berätta lite om projektet och att vi i Segmon var tidiga med att anmäla vårt intresse att genomföra en sådan här kväll, det är också premiär för dessa inspirationsträffar ytterligare 10 st ska genomföras på olika platser i landet.
Ulla Herlitz HSSL:s representant


Kvällen huvudperson ”Hacke” Näslund från Docksta BTK fortsatte sedan med att berätta vad man åstadkommit i sin bygd under de år man hållit på vilket var dryga 20 år.
Docksta är en ort vid Höga kusten man har ca 4 mil in till Ö-vik invånarantalet är ca 900 vilket kan liknas vid ”vårt” område Segmon med omnejd (postnr området) med ca 990 invånare.

Man har åtagit sig eller hittat på, bildat, alternativt blivit tillfrågade om man vill/kan:
Huvudstyrelsen:
Driva Isbanan, Tennisbanan badplatsen Veåsand, Skulefestivalen.
Motionsektion:
Ungdomsverksamhet, bordtennis innebandy gymnastik.
Fotbollsektionen:
Har samarbete med Docksta BTK, Salsåker-Ullånger IF och Nordingrå SK


Inspiratör "Hacke" Näslund från Docksta

Fastighetssektionen äger fastigheter och mark:
Hyreslägenheter 60 lägenheter, kansli med distribution 2 lägenheter, Industrihus med 3 företag, Äldreboende, Bygdegård, Rövarby-äventyrsanläggning, Labyrint- Äventyrsanläggning, Stugor 23 st, Veåsands havsbad, 2 fritidstomter. Slalombacke, linbana, toppstuga. Bergsklättring.
Bolag:
Docksta Utveckling AB
Skuleberget Fritid AB
Docksta BTK AB

Docksta BTK AB
Drift av fastigheter:
Hyreslägenheter
Industrihus
Äldreboende
Bygdegård
Skolan
Havsbad

Tjänster
Distribution, Turistbroschyrer
Vaktmästartjänster skola äldreomsorg
Omsättning 5 miljoner Anställda 6 årsarbeten

Sedan följde en frågestund innan Ulla berättade om Ekonomiska möjligheter, fonder etc.

Gabriella Uhrdin Länstyrelsen
Berättade om Landsbygdsprogrammet och vilka möjligheter som där finns, att söka pengar ur och till vad.

Karin Bohlin Leader Närheten
Berättade om Leader och vilka möjligheter som här finns att söka medel till olika utvecklingsprojekt på landsbygden.
Hon sa samtidigt att man tydligen hade varit duktiga på att förmedla ut budskapet här i Segmon för här har vi redan fått 3 leaderprojekt beviljade under den korta tid som programmet funnits.

Kvällen avslutades med frågestund innan Hans tackade de närvarande för en trevlig och givande kväll och säger sig stå till förfogande om vi lokalt här vill diskutera ett ex. bygdebolag eller liknande.

Kvällens gäster fick en liten present med sig hem en sittdyna av Värmlandsull som Laila Johansson tillverkat.

 


Representanter från Segmon, Värmlandskooperativen samt Svedbank

Vid PC:n
Hans Lundborger


<Tillbaka